Fotoselli Kapı

Fotoselli kapı Günümüzde, fotoselli kapılar her bina çeşidi için artık normal özelliklerden biri haline gelmiştir. Kapıyı açmak için fiziksel bir güce ihtiyaç duymamaktayız. Kapı geçiş alanına girer girmez sizi algılar ve kendiliğinden açılır. Fotoselli Kapı, cam kapılara da uygulanabilme özelliğinin yanı sıra, daha fazla alüminyum profilden imal edilen kapılara uygulanmaktadır. Halk arasında nadiren de olsa, otomatik kapı olarak da bilinirler. Adını kapının üst bölümüne yerleştirilmiş olan fotosel sisteminden alır. Fotosel Sistemi, ışığa karşı hassas dirençlerden oluşmuş bir sistemdir. Bu dirençler ışığı insan gözüne benzer bir yöntemle algılama yeteneğine sahiptir. Kontrol Sistemi bu algılama sonucunda kapıyı harekete geçirebilmektedir. Fotosel, aslında çevresindeki ışık değişimlerine tamamen duyarlıdır. Fakat sistem dizaynında, bunun olası zararlarını bertaraf etmek için LDR de denilen bu dirençler siyah tüplerin içine uygulanmaktadırlar. Bu sayede fotoselin görüş açısı istenilen alanla sınırlandırılmış olmaktadır.

Genel olarak yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde kullanılır.Örnek vericek olursak; Süpermarketlerden havalimanlarına, fabrikalardan alış- veriş merkezlerine, otellerden hastanelere kadar yaygın olarak kullanılan bir sistemdir.

* Prizmatik fotoselli kayar kapı
* Kendinden hava perdeli otomatik kayar kapı (Air Gate)
* Eğimli otomatik kapı
* Medya panelli otomatik kayar kapı

Marka: Taşıma kapasitesi 80+80 kg
Açılma hızı 250-500 mm/sn ayarlanabilir
Açık kalma süresi 0,5-30 sn ayarlanabilir
Voltaj aralığı 150-320 V/ac
Elektrik kesintisinde 4-6 kg kuvvetinde uygulanacak güçle açılabilir.
Sessiz sarsıntısız uzun ömürlü DC motor.
Radarların mikrodalga olması ancak hareketi algılama avantajını gerektirir.
Radarlarda hassasiyet ayarı seçeneği vardır.
Kapının kapanması sırasında arada kalan insan veya cisimlerin güvenliği için emniyet fotoseli dahildir.

FOTOSELLİ KAPI’NIN FAYDALARI NELERDİR?
Fotoselli kapıların faydalarını genel olarak şöyle sıralayabiliriz;
* Kullanımı kolay ve zahmetsizdir.
* Estetiktir, göze hitap eder. Her türlü dekorasyona uyumludur.
* İşletmenin imajının sürekli yeni görünmesini sağlar.
* Giriş ve çıkışın yoğun olduğu işyerlerinde, hem opsiyonel, hem de sesiz çalışma özelliğiyle cezbecidir.
* Engelli vatandaşlarmız için kolay geçiş imkanı sağlamaktadır.
* Hijyeniktir. Kapıyı açmak için hijyenik olmayan kapı kollarına dokunmanıza gerek kalmamaktadır. Dolasıyla, otomatik kapıların sağlık sektörüne de dolaylı yoldan katkısı büyüktür.
* Enerji tasarrufu sağlar.
* Haraketi fotosele bağlı olduğu için işletmelerin ısı kaybını minimuma indirir.

Fotoselli kapı dört ana sistemin bir araya gelmesiyle çalışır.Bunlar şu şekildedir;

1. Algılama sistemi (Radar): Kapıya yaklaşan objeyi algılama sistemidir. Günümüzde, algılama sistemi mikrodalga veya kızılötesi frekanslarla çalışır. Aygıt, objeyi algılar-algılamaz, programlamaya göre, gerekli düşük voltajlı elektrik sinyali Kontrol Paneline gönderir.

2. Kontrol Paneli yönetim sistemi: Kapının beynidir. Otomatik kapının en yaygın 5 fonksiyonunu (1. Normal mod: Aç-kapa, 2.Gece modu: Sürekli kapalı, 3.Sürekli açık modu, 4.Kış modu: Kanatlar yarı yarıya açılır, 5.Sadece giriş modu: Tek yönlü açılır) yönetir. Kontrol paneli, kapının en üst kısmı ve iç mekana denk gelen ana gövde profili içindedir.

3. Kanat profilleri sistemi: Ana malzeme olarak alüminyum profillerden oluşur. Kanatların ağırlığı, otomatik kapının performansına doğru orantılıdır. Örneğin 4mm+4mm cam kullanılan ve 2200 mm geçiş yüksekliğindeki tek kanadın ağırlığı, ortalama 50-60 kg arasındadır. Dolayısıyla, otomasyonun çift kanat düşünüldüğünde, 100-120 kg kanatları taşıyabilmesi gerekir.

4. Motor ve yürütme grubu sistemi: Fotoselli kapının en önemli unsurudur. Dekoderli motorlar yaygınca kullanılmaya başlamıştır. Motor ile yürütme grubu birbirine bağımlı çalışır ve doğru orantılı performans içindedir. Hız ayarı, ağırlık ayarı ve bir çok başka özellikler, motor ve yürütme grubunun performansına göre belirlenir.

Fotoselli Kapı sistemleri aynı zamanda güvenlik donanımlarıyla da dikkat çekmektedir. Örneğin, elektrik kesintilerinde yedek batarya ünitesi sayesinde açılma kapanma sağlanabiliyor. Ayrıca mekanizmanın kilitleme ünitesi elektromanyetik olduğundan, ancak istenildiği zaman manüel bir kilitle uygulanabiliyor. Mekanizma ile birlikte kullanılan emniyet fotoseli sayesinde ise kapı kanatları kapanırken bir engelle karşılaşılırsa sıkışmaları engellemek için otomatik olarak tekrar açılıyor.